Over ons

Over ons

De Schola Cantorum van de Gentse Sint-Baafskathedraal werd in 1928 opgericht in de traditie van de kathedraalschola uit de vijftiende en de zestiende eeuw. Sindsdien heeft de Schola Cantorum vele jonge mensen in een aangename en vriendschappelijke sfeer in contact gebracht met oude en hedendaagse koormuziek. Beroemde muzikanten zoals onder andere RenĂ© Jacobs, Norbert Detaeye en Zeger Vandersteene deden hun eerste koorervaring op in de Schola. Vandaag wordt de Schola gevormd door een dertigtal gemotiveerde zangers van 18 tot pakweg 50 jaar, onder leiding van pianist-dirigent Filip Martens. Op het koorzangtornooi van de Provincie Oost-Vlaanderen in 2013 werd de Schola bevestigd in de categorie “uitmuntendheid”.

Het repertoire van de Schola omvat verscheidene periodes en genres van de westerse koormuziek. Bovenaan het programma staat de opluistering van vieringen in de kathedraal op hoogdagen en enkele zondagen doorheen het jaar. Hiertoe werd het koor destijds opgericht en tot op vandaag blijft de Schola Cantorum trouw aan deze opdracht. Voor de vieringen in de Sint-Baafskathedraal wordt geput uit een grote waaier gregoriaanse gezangen en meerstemmige sacrale werken. Zo bracht het koor de laatste jaren in de kathedraal onder andere missen van Rosseau, Haydn, Ives, Bikkembergs, Palestrina, Schubert en Mozart.

Daarnaast concerteert het koor regelmatig in binnen- en buitenland. Het repertoire van de Schola omvat onder meer de Coronation Anthems en het Messiah van Händel, de Funeral Sentences van Purcell, het Weihnachtsoratorium van Bach, het Requiem van FaurĂ©, het Gloria en Magnificat van Rutter, het Te Deum van Charpentier, het Requiem van DuruflĂ©, het deutsches Requiem van Brahms, het Gloria van Vivaldi enz…. Hiervoor werkte het koor de laatste jaren niet alleen samen met Edward De Geest, de organist van de kathedraal, maar ook met Nuova Sinfonia Gandavense en met enkele bevriende koren.

In oktober 2006 ondernam de Schola een concertreis naar Zwitserland, waar het concerteerde in LĂĽzern en Merenschwand.  In oktober 2008 ging het koor opnieuw op concertreis naar de streek rond Tours (Frankrijk). Het bracht er twee concerten met uitsluitend werken van Belgische componisten onder de titel “Chants SacrĂ©s de Compositeurs Belges”. In het najaar van 2011 werd een vijfdaagse concertreis naar Rome georganiseerd met optredens in de Belgische ambassade van de Heilige Stoel en in de kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen. In 2013 ging het terug richting Frankrijk, ditmaal naar Bordeaux met een concert in de Notre-Dame te Lanton en in Bordeaux. In het najaar van 2015 stond het Weihnachtsoratorium op het programma.